Merakla Beklenen Kripto Para Vergisinde Son Gelişme

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurban Bayramı sonrasında kripto piyasasına yönelik önemli düzenlemeler içeren yasa tasarısını görüşecek

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Kurban Bayramı sonrasında önemli kanun tekliflerini gündemine alacak; bu teklifler arasında özellikle kripto piyasasına yönelik düzenlemeler getiren yasa tasarısı ön plana çıkıyor. Tasarı ile birlikte Sermaye Piyasası Kurulu'na (SPK) geniş yetkiler verilerek hizmet sağlayıcılar için belirli sermaye şartları getirilecek, bu sayede hem yatırımcıların korunması sağlanacak hem de sektörde faaliyet gösteren firmalar için çeşitli yaptırımlar öngörülecek.

Yasa ile kripto para kullanıcılarıyla kurulacak ilişkiler ve kimlik tespitinin nasıl yapılacağı da detaylı bir şekilde düzenlenecek. Hizmet sağlayıcı kuruluşlar ve faaliyetler için SPK'dan izin alınması zorunlu olacak ve kripto varlıkların ihracı, satışı ve dağıtımı gibi işlemler için de SPK'ya yetki verilecek. Bu düzenleme kapsamında gerçekleştirilen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak ve bu sayede piyasaların daha şeffaf işlemesi sağlanacak.

Tasarı yasalaştığında, belirlenen koşulları sağlayan platformlar yetkilendirilirken, bankaların da kripto varlıkların saklanması için lisans almaları gerekecek. Ayrıca, piyasa bozucu eylemler ve bilgi suistimali gibi durumlar için de ciddi idari para cezaları öngörülüyor; piyasa bozucu eylemler kapsamında 246 bin lira ile 6 milyon lira arasında cezalar uygulanacak.

Ekonomi Haberleri