Eski Dönem Kalkıyor! Değiştirmeyene Ceza Var

Milli Akıllı Sayaç Sistemi, elektrik abonelik sistemlerini köklü biçimde değiştirerek yüksek tüketim seviyesine sahip aboneler için 1 Ocak 2025'e kadar zorunlu hale getirilen bir yenilik olarak ön plana çıkmaktadır.

Milli Akıllı Sayaç Sistemi, ev ve işyerlerindeki elektrik abonelik sistemlerini köklü bir şekilde değiştirecek ve yıllık belirli bir tüketim seviyesini aşan aboneler için 1 Ocak 2025'e kadar zorunlu hale getirilecek. 1 Ocak 2024'te devreye giren yeni sistem, cep telefonları aracılığıyla elektrik abonelik işlemlerinin birçoğunun yapılabileceği bir kolaylık sağlamaktadır. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) taslağı doğrultusunda geliştirilen Milli Akıllı Sayaç Sistemi (MASS), Türkiye genelindeki elektrik dağıtım sistemine entegre edilmiş sayaçlar üzerinden tüketim verilerinin doğrulanıp saklanmasını sağlıyor.

MASS sistemi, modem, merkezi haberleşme yazılımı, haberleşme protokolü, veri yoğunlaştırıcı ve kullanıcı mobil uygulaması bileşenlerinden oluşmakta olup, akıllı elektrik sayaçları aracılığıyla iki yönlü haberleşme kurarak veri iletişimini sağlıyor. Enerji dağıtım sistemine bağlı olan sayaçların MASS kapsamına alınması ve bu sistemle uyumlu hale getirilmesi için gerekli altyapı ve ekipmanların kurulumu, işletimi ve bakımı dağıtım lisansı sahibi firmaların sorumluluğunda gerçekleştirilecek. Öte yandan, Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ), akıllı sayaçların geçmişe dönük verilerini de içerecek mobil uygulamayı 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geliştirerek kullanıcıya sunmayı planlamaktadır.

Gündem Haberleri