Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?

Evde Elma Sirkesi Nasıl Yapılır?
Elma sirkesi, sağlık faydaları için içtiğiniz ya da evinizi temizlemek için kullandığınız doğal bir üründür. Peki, elma sirkesini kendiniz yapabileceğinizi biliyor muydunuz? İşte size adım adım anlattığımız elma sirkesi yapma rehberi

Elma sirkesi, sağlık faydaları için içtiğiniz ya da evinizi temizlemek için kullandığınız doğal bir üründür. Ama elma sirkesinin pek çok kullanımına inanan biriyseniz, tekrar tekrar satın almanın ne kadar pahalı olduğunu biliyorsunuzdur. Ve eğer elma sirkesinin pek çok mucizesine yeni tanıştıysanız, size kendi elma sirkenizi yapmanın kolay ve pratik bir yolunu tanıtmama izin verin. Size kendi elma sirkenizi hazırlama ve fermente etme adımlarını anlatacağım, sonra da evinizde kullanabileceğiniz pek çok yöntemden bahsedeceğim.

Elma Sirkesi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler

  • Elmalar
  • Su
  • Şeker veya bal

Elma Sirkesi Yapmak İçin Adımlar

  1. 4-5 yıkanmış elmayı yaklaşık 2,5-5 cm büyüklüğünde parçalara bölün. İstediğiniz herhangi bir elma çeşidini kullanabilirsiniz ve çekirdeklerini, tohumlarını veya saplarını çıkarmakla uğraşmayın
  2. Elmaları sterilize edilmiş yaklaşık 2 litrelik bir cam kavanoza koyun ve üzerlerini soğuk suyla kaplayın. Suyun elma parçalarının üzerini örttüğünden emin olun. Gerekirse, elmaları aşağıda tutmak için üzerlerine daha küçük bir sterilize edilmiş kavanoz koyun. Kavanozun içinde havaya maruz kalan herhangi bir elma parçası çürüyebilir ve sirkenizi bozabilir
  3. Kavanozun ağzını bir tülbentle kapatın. Elmalar sirke haline gelene kadar fermente oldukça, karışımın hala nefes alabilmesi gerekir. Kavanozun ağzına bir lastik bantla tutturulmuş bir tülbent parçası kullanın. Bu, kavanozun içine istenmeyen maddelerin girmesini engeller, ancak fermente sırasında oluşan gazların çıkmasını sağlar
  4. Kavanozu 3-4 hafta boyunca günde bir kez karıştırarak sıcak ve karanlık bir yerde bekletin. Kavanozu doğrudan güneş ışığı almayan ve yaklaşık 16-27 °C arasında olan bir odaya koyun. Uzun süre fermente olması için kavanozu rahatsız edilmeyeceği bir yere koyun.
  5. Posayı süzün. Elma püresini bir tülbentten sıkarak tüm suyunu çıkarın. Eğer ince gözenekli bir süzgeç veya şinuazınız varsa, daha fazla su çıkarmak için kaşığın arkasıyla bastırabilirsiniz.
  6. Elma sirkenizi buzdolabında saklayın. Taze elma sirkesinin tadını çıkardıktan sonra, geri kalanını 5°C’nin altında bir sıcaklıkta kapalı bir kapta iki haftaya kadar saklayabilirsiniz. Daha uzun süre saklamak isterseniz, dondurabilirsiniz.

Elma Sirkesinin Kullanım Alanları

  • Elma sirkesi ile yemek yapın. En yaygın (ve lezzetli) kullanım şekli, elma sirkesi ile yemek yapmaktır. Kendi yaptığınız elma sirkesini sebzeleri turşulamak, ekşi bir sos veya marine yapmak, hamur işlerinize kabartma katmak, tuzlu yemekleri dengelemek gibi pek çok şekilde kullanabilirsiniz. Olanaklar neredeyse sonsuzdur.
  • Elma sirkesi ile saç bakımı yapın. Elma sirkesi, saçınızı yumuşatmak, parlatmak ve kepeği önlemek için harika bir doğal üründür. Şampuanladıktan sonra, saçınıza 1/4 su bardağı elma sirkesi ve 2 su bardağı su karışımını dökün ve iyice durulayın. Bu işlemi haftada bir kez tekrarlayabilirsiniz.
  • Elma sirkesi ile cilt bakımı yapın. Elma sirkesi, cildinizi temizlemek, tonlamak ve sivilceleri azaltmak için de kullanılabilir. Bir pamuk pedi 1/2 su bardağı elma sirkesi ve 1/2 su bardağı su karışımına batırın ve yüzünüze uygulayın. Göz çevresinden uzak durun ve 10 dakika bekletin. Sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın. Bu işlemi günde bir kez yapabilirsiniz.
  • Elma sirkesi ile evinizi temizleyin. Elma sirkesi, evinizdeki pek çok yüzeyi temizlemek için de kullanabileceğiniz güçlü bir dezenfektandır. 1/2 su bardağı elma sirkesi ve 2 su bardağı su karışımını bir sprey şişesine doldurun ve istediğiniz yere püskürtün. Bu karışımı lavabo, tuvalet, fayans, ayna, cam, tezgah, ocak, buzdolabı gibi yerlerde kullanabilirsiniz.

Kaynak:Konya Manşet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.