Kanlıca Mantarı Nedir, Nasıl Temizlenir, Nasıl Pişirilir ve Hangi Faydaları Vardır?

Kanlıca Mantarı Nedir, Nasıl Temizlenir, Nasıl Pişirilir ve Hangi Faydaları Vardır?
Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte doğada yetişen mantar çeşitleri de artmaya başladı. Mantar severler için bu mevsimde en çok aranan ve tercih edilen mantar türlerinden biri de kanlıca mantarı. Peki kanlıca mantarı nedir, nasıl temizlenir

Sonbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte doğada yetişen mantar çeşitleri de artmaya başladı. Mantar severler için bu mevsimde en çok aranan ve tercih edilen mantar türlerinden biri de kanlıca mantarı. Kanlıca mantarı, turuncu renkli şapkası, yeşil leke bırakan kökü ve lezzetli etiyle hem göze hem de damağa hitap ediyor. Peki kanlıca mantarı nedir, nasıl temizlenir, nasıl pişirilir ve hangi faydaları vardır? İşte kanlıca mantarı hakkında merak edilenler.

Kanlıca Mantarı Nedir?

Kanlıca mantarı, Russulaceae familyasından, yenilebilen bir mantar türüdür. Latince adı Lactarius Salmonicolor, Lactarius Deliciosus ve Lactarius Deterrimus olan üç türü bulunur ve ülkemizde bu üç tür ortak isimle kanlıca mantarı olarak bilinir. Kanlıca mantarı en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, ızgara, kızartma, közleme ve hatta ekmek olarak yenebilir. Kanlıca mantarı, halk arasında çıntar mantarı, çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı, tillice mantarı ve hatta bolu mantarı diye de bilinir. Kanlıca mantarı mantar çeşitleri arasında Türkiye’de en çok bilinen yaban mantarı türüdür.

Kanlıca Mantarı Nerede ve Ne Zaman Yetişir?

Kanlıca mantarı çam ormanlarında yetişen bir mantardır. Sonbaharda, kış aylarına doğru yoğun yağışların ardından çıkmaya başlar. Ülkemizin çoğu bölgelerinde köylüler tarafından toplanıp, tüketilir. Özellikle başta Kastamonu olmak üzere batı karadeniz ve batı ege yöresinde görülür. Kanlıca mantarı şapkası turuncu renkli bir mantardır. Şapkası 4-14 cm arası büyüklükte olabilir. Şapka bölümü ıslakken yapışkan bir hal alır ancak genelde kuru bir mantardır. Yağmur suyu ile ıslanır. Kök bölümü 3-8 cm uzunluğunda ve 1-2 cm çapındadır. Ellendiğinde yeşil leke bırakır.

Kanlıca Mantarı Nasıl Temizlenir ve Pişirilir?

Kanlıca mantarı temizlemek için öncelikle mantarın şapkasını ve kökünü birbirinden ayırmak gerekir. Şapkanın üzerindeki kirleri bir bıçakla kazımak veya bir bezle silmek yeterlidir. Kök kısmı ise iyice yıkanmalı ve yeşil lekelerden arındırılmalıdır. Kanlıca mantarı pişirmek için ise birçok yöntem kullanılabilir. En yaygın olanı ise mantarları küçük küçük doğrayıp, tereyağı, soğan, sarımsak, tuz ve karabiber ile sotelemektir. Bu şekilde hazırlanan mantarlar, ekmekle veya pilavla servis edilebilir. Kanlıca mantarı ızgara yapmak için ise mantarların şapka kısımları üste gelecek şekilde dizilir ve arzuya göre baharatlanır. Izgarada her iki tarafı da kızarana kadar pişirilir. Kanlıca mantarı kızartmak için ise mantarlar yıkanıp kurulanır ve unlu karışıma bulanır. Kızgın yağda altın rengi alana kadar kızartılır. Kanlıca mantarı közlemek için ise mantarlar bütün olarak alüminyum folyoya sarılır ve köz ateşin üzerinde pişirilir.

Kanlıca Mantarı Faydaları Nelerdir?

Kanlıca mantarı, yüksek miktarda amino asit içerir. Aminoasitler, vücudun protein dengesi için çok önemli olduğundan kanlıca mantarı protein açısından önemli bir besin kaynağıdır. Özellikle vejeteryan beslenenler için protein kaynağı olarak tercih edilebilir. Kanlıca mantarı, vücudumuzun ihtiyaç duyduğu kalsiyum, fosfor, demir, sodyum, potasyum ve magnezyum gibi mineraller ve B1, B2 ve C vitaminleri içerir. Mineral ve vitamin açısından da son derece faydalı bir besin olarak tüketilebilir. Yapılan araştırmalara göre kanlıca mantarı kızartma yapıldığında içerdiği besin değeri düşmektedir ancak sote veya diğer besinlerle beraber piştiğinde besin içeriği açısından daha zengin halde yenilir. İçerdiği amino asitler, mineraller ve vitaminler nedeniyle kanlıca mantarı bağışıklık sisteminin güçlenmesine, tansiyonun düşmesine, şeker hastalığı tedavisine ve kanser önleme açısından faydalı olduğu bilinmektedir.

Kanlıca Mantarı Zararları Var mıdır?

Kanlıca mantarı, genellikle zararsız bir mantar türüdür ancak bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara veya sindirim sorunlarına neden olabilir. Bu nedenle kanlıca mantarı tüketirken dikkatli olmak gerekir. Ayrıca kanlıca mantarı toplarken de çok dikkatli olunmalıdır. Kanlıca mantarına benzeyen ancak zehirli olan mantar türleri de vardır. Bu nedenle mantar toplamak için uzman bir kişi ile birlikte gitmek veya güvenilir bir kaynaktan almak en iyisidir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.