Konya Akşamlarının Vazgeçilmez Yemeği Meşhur Arabaşı Çorbasının Ustasından Tarifi!

Konya Akşamlarının Vazgeçilmez Yemeği Meşhur Arabaşı Çorbasının Ustasından Tarifi!
Konya’nın meşhur arabaşı çorbası, hem lezzetli hem de doyurucu bir çorba çeşididir. Bu çorba, hamur ve tavuk eti ile hazırlanır, acı salça ve baharatlarla tatlandırılır. Konya usulü arabaşı çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler

Konya’nın en sevilen yöresel lezzetlerinden biri olan arabaşı çorbası, hem doyurucu hem de lezzetli bir çorba çeşididir. Arabaşı çorbası, hamur ve tavuk eti ile hazırlanan, acı salça ve baharatlarla tatlandırılan bir çorbadır. Bu çorbanın yapımı biraz zahmetli olsa da, sonucu kesinlikle buna değer. İşte Konya usulü arabaşı çorbası yapmak için ihtiyacınız olan malzemeler ve adım adım tarifi.

Arabaşı Çorbası İçin Malzemeler

Bu çorba için iki ayrı kısım hazırlamamız gerekiyor: Hamur ve çorba. Hamur için malzemeler şöyle:

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı un ve 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Çorba için malzemeler ise şunlar:

  • 1 bütün tavuk
  • 5 yemek kaşığı sıvıyağ
  • 5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı salça (Acılı salça tercihen)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 3 – 4 süs biber tercihen

Arabaşı Çorbası Nasıl Yapılır?

Arabaşı çorbası yapmak için önce hamuru hazırlamalıyız. Bunun için 3 buçuk su bardağı suyu bir tencereye alıp kaynatıyoruz. 1 tatlı kaşığı tuz ekliyoruz. Su kaynarken geniş bir kaba 1 buçuk su bardağı suya 1 su bardağı un artı 1 çay bardağı unu ekleyip karıştırıyoruz. Çok yoğun olmayacak kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Kaynayan suya yavaş yavaş hamuru ekleyip karıştırıyoruz. 7 ile 10 dakika arası kısık ateşte pişiriyoruz. Önceden soğuk su ile duruladığımız bir borcama hamuru döküyoruz ve soğuması için kenara alıyoruz.

Sonra tavuğu haşlamak için bol su ile bir tencereye alıyoruz. Tavuk iyice pişene kadar haşlıyoruz. Haşlanmış tavuğun suyunu dökmüyoruz. Çünkü çorbamız için kullanacağız. Tavuk suyunu ayırdıktan sonra tavuğu didikliyoruz ve kenara alıyoruz.

Derin bir tencereye 5 yemek kaşığı sıvıyağ ile 5 yemek kaşığı unu koyup kavuruyoruz. Unun kokusu çıkana kadar kavuruyoruz. Kavurduğumuz unlu karışıma 2 yemek kaşığı salça ekleyip devam kavuruyoruz. Koyu olursa kıvamı biraz tavuk suyundan ekleyip blenderden geçirebiliriz. Çorbamıza baharatlarını ve ayırdığımız tavuk suyunu ekleyip 10 dakika kaynatıyoruz. Çorbamız kaynamaya başlayınca didiklediğimiz tavukları ekleyip altını kısık ateşe alıyoruz. 35 ile 40 dakika arası kaynatıyoruz.

Sıcak çorba ile soğuyan hamuru servis yapmak için bir tabağa alıyoruz. Hamuru küçük küçük parçalara bölüyoruz. Çorba ile birlikte afiyetle yiyoruz.

Arabaşı Çorbası Nasıl Servis Edilir?

Arabaşı çorbası, hamur ve çorba olmak üzere iki ayrı kısımdan oluşur. Hamur, soğuk olarak servis edilir. Çorba ise sıcak olarak servis edilir. Hamur, küçük küçük parçalara bölünür ve bir tabağa alınır. Çorba ise bir kaseye konur. Hamur parçaları, çorbanın içine batırılarak yenir. Bu şekilde hem hamurun hem de çorbanın lezzeti bir arada alınır.

Kaynak:Konya Manşet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.