Restoranların Gizli Tarifi! Konya Usulü Saç Arası: 40 Yıllık Ustasından Tarif...

Restoranların Gizli Tarifi! Konya Usulü Saç Arası: 40 Yıllık Ustasından Tarif...
Konya’nın yöresel tatlılarından biri olan saç arası tatlısı, hem lezzetli hem de kolay yapılabilen bir tatlıdır. Saç arası tatlısı, iki sacın arasında pişirilen yufkaların krema ve cevizle doldurulmasıyla yapılır

Konya usulü saç arası tatlısı, Konya ve çevre illerin yöresel tatlılarından biri. Bu tatlı, iki sacın arasında pişirilen yufkaların krema ve cevizle doldurulmasıyla yapılıyor. Şerbetli bir tatlı olan Konya usulü saç arası tatlısının lezzetini artırmak için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. İşte Konya usulü saç arası tatlısının püf noktaları ve tarifi…

Konya Usulü Saç Arası Tatlısı Nasıl Yapılır?

Konya usulü saç arası tatlısı yapmak için öncelikle şerbeti hazırlamak gerekiyor. Şerbet için su ve şekeri bir tencerede kaynatıp, limon suyu ekleyerek soğumaya bırakın. Şerbet soğuk, tatlı sıcak olmalı.

Hamur için yumurta, su, sirke, yoğurt, sıvı yağ, süt, tuz ve kabartma tozunu karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur yoğurun. Hamuru 10 eşit parçaya bölün ve üzerini nemli bir bezle örtün. Hamur bezelerini yarım saat dinlendirin.

Dinlenen hamur bezelerini unlayarak tezgah üzerinde çok ince olacak şekilde açın. Açtığınız yufkaların üzerine krema sürün ve ceviz serpin. Yufkaları rulo şeklinde sarın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Tüm yufkaları aynı şekilde hazırlayın.

Yufkaların üzerine sıvı yağ ve tereyağını karıştırarak gezdirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yufkalar kızarana kadar pişirin. Fırından çıkan tatlıyı dilimleyin ve üzerine soğuk şerbeti dökün. Şerbetini çekmesi için bir süre bekletin. Konya usulü saç arası tatlısı servise hazır.

Konya Usulü Saç Arası Tatlısının Malzemeleri Nelerdir?

Konya usulü saç arası tatlısı için gerekli malzemeler şunlardır:

Hamuru için;

  • 1 adet yumurta

  • 1 çay bardağı su bir silme

  • 1 yemek kaşığı sirke

  • 2 yemek kaşığı yoğurt

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

  • Yarım çay bardağı süt

  • Yarım çay kaşığı tuz

  • Yarım paket kabartma tozu

  • Aldığı kadar un Arası için;

  • 1 paket krema

  • Ceviz Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su

  • 3 su bardağı şeker

  • Birkaç damla limon Üzeri için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Konya Usulü Saç Arası Tatlısının Püf Noktaları Nelerdir?

Konya usulü saç arası tatlısının lezzetli olması için bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekiyor. Bunlar şunlardır:

  • Hamuru çok ince açmak, tatlıyı hafif ve çıtır yapar.
  • Krema olarak hazır paket krema kullanmak yerine, süt, un, şeker ve vanilyayla evde pişirilen krema kullanmak daha lezzetli olur.
  • Ceviz yerine fındık veya antep fıstığı da kullanabilirsiniz. İsteğe göre içine tarçın veya karanfil de ekleyebilirsiniz.
  • Şerbeti çok koyu olmamalı, tatlıyı hamur yapmamalı. Şerbetin soğuk, tatlıyı sıcak olması önemli.
  • Tatlıyı fırında pişirirken, yufkaların üzerine yağ sürmek, tatlıyı nemli ve yumuşak tutar. Yağ olarak tereyağı ve sıvı yağ karışımı kullanmak daha iyi olur.

Kaynak:Konya Manşet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.