Kurban Pazarlığının Böylesi Görülmedi: 'Benim İçin Zarar Et İsmail'

Kurban Pazarlığının Böylesi Görülmedi: 'Benim İçin Zarar Et İsmail'
Kurbanlık Hayvanı İstediği Fiyattan Almak İçin Dakikalarca Pazarlık Yaptı: "Benim İçin Zarar Et İsmail"

Trabzon'un Ortahisar ilçesinde, Akoluk Mahallesi'nde 20 dönümlük bir alan, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle kurban satış ve kesim alanı olarak hizmete açıldı. Bu geniş alanda 120 büyükbaş ve 70 küçükbaş hayvan çadırı kuruldu, Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen besiciler burada hayvanlarını satışa sunmaya başladı. Çoğunlukla Doğu Anadolu Bölgesi'nden gelen üreticilerin getirdiği hayvanlar, 80 bin TL'den 160 bin TL'ye kadar fiyatlarla alıcı buluyor. Ayrıca yemekhane, çay ocağı ve lavabo gibi alanlar da pazar alanında yer alıyor.

Sıkı Pazarlıklar Yaşanıyor

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala, besiciler ile vatandaşlar arasında sıkı pazarlıklar başladı. Büyükbaş hayvan fiyatlarının yüksek olması nedeniyle pazarlıkların kıran kırana geçtiği görüldü. Bu pazarlıklardan biri de Trabzonlu Rahman Durmuş ile Bayburtlu besici İsmail Balık arasında yaşandı. Durmuş, 85 bin TL'ye satılan danayı 80 bin TL'ye almak için dakikalarca pazarlık yaptı ve sonunda istediği fiyata hayvanı almayı başardı.

"Gerekirse Benim İçin Zarar Et"

Bayburtlu besici İsmail Balık'ın satışa sunduğu danayı 80 bin TL'ye almak isteyen Rahman Durmuş, pazarlık sürecinde oldukça ısrarcı davrandı. Durmuş, "İsmail alacağım oni, gerekirse benim için zarar et" diyerek besiciyi ikna etmeye çalıştı. Dakikalar süren pazarlık sonucunda Durmuş, istediği fiyata danayı almayı başardı ve bu anlar kameralara yansıdı.

"Geçen Yıla Göre Alım Gücü Zorlaşacak"

Rahman Durmuş, geçen yıla göre bu yıl alım gücünün zorlaştığını belirtti. "Yaklaşık 30 yıldır bu pazarlardayız. Bu yıl hayvan fiyatları, yem ve imalat maliyetleri nedeniyle yükseldi. Üreticilerin hayvanlarını satıp mutlu bir şekilde buradan ayrılmalarını diliyorum. Kurban kesenlerden ricam, üreticileri üzmemeleridir. Zor şartlarda bu hayvanlar bakılıyor" dedi.

"Şu Ana Kadar 2 Kez Satış Yaptık"

Bayburtlu besici İsmail Balık, yem ve diğer maliyetlerin yüksekliği nedeniyle hayvan fiyatlarının arttığını ifade etti. Her yıl Bayburt'tan Trabzon'a gelerek kurban pazarı için hayvanlarını getiren Balık, bu sene 24 büyükbaş hayvanla geldiğini ve şu ana kadar iki satış yaptığını söyledi.

"Satılmaz Diye Az Hayvanla Geldik"

Yaklaşık 12 yıldır Trabzon'a hayvan satmak için gelen Adem Tekeş, bu yıl Ağrı'dan 30-35 hayvanla geldiğini belirtti. Geçen sene 50 hayvan getirdiklerini, ancak bu yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle daha az hayvan getirdiklerini ifade etti. Tekeş, "Çadır sayısı geçen seneye göre iki katına çıktı. İnşallah herkes satışını yapıp evine döner" dedi.

"Vatandaş Alamıyor"

Besici Hüseyin Kibar, kurban pazarında satışların yavaş olduğunu ve vatandaşların alım gücünün düşük olduğunu söyledi. "Geçen sene güzel satış yapmıştık. İnşallah bu sene de satılacak. En ufak hayvan 80 bin TL'den başlıyor, 150-160 bin TL'ye kadar çıkıyor. Vatandaşın alım gücü zayıf. Havaların ısınmasıyla pazara gelecekler" diye konuştu.

Etiketler :