Sınav Kaygısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Giderilir? LGS YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat!

Sınav Kaygısı Nedir? Neden Olur? Nasıl Giderilir? LGS YKS Sınavlarına Girecekler Dikkat!
Sınav kaygısı, LGS, YKS ve hatta ortak yazılılara giren pek çok öğrencinin başının belası. Bu durum öğrencilerin başarısızlık korkusu ya da kendilerine yüklenen yüksek beklenti nedeniyle ortaya çıkıyor. Peki nasıl aşılabilir? Pek çok öğrenci, sadece sınav kaygısı dolayısı ile girdiği sınavda alabileceğinden çok daha düşük bir puan alıyor. Heyecanına yenik düşerek bildiği soruları yanıtlayamıyor. Peki bu sorun nasıl aşılır? Sınav kaygısı ile nasıl başa çıkılır?

Sınav kaygısı, LGS'ye bir aydan az bir zaman kala, sınava aylardır yoğun bir telaş içerisinde hazırlanan öğrencilerin ortak noktası. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Ergen Sağlığı Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Orhan Derman sınav kaygısını ve başa çıkma yollarını anlattı:

Sınav Kaygısı Nedir?

Öğrencinin sınav dolayısı ile kendini gergin ve stresli hissederek, bildiği konularda dahi sınava gerçek performansını yansıtamaması haline sınav kaygısı adı verilmektedir.

Sınav Kaygısı Neden Olur?

Sınav kaygısı genellikle öğrencinin kendisinin ya da ailesinin beklentisinin yüksekliğine ve başarısızlık korkusuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır.

Sınav Kaygısı Nasıl Giderilir?

Sınav kaygısı, her şeyin öncesinde öğrencinin yaşına uygun bir egzersiz programı ile aşılır. Buna göre:

• 10 - 14 yaş arası 30 dakika
• 14 - 18 yaş arası 45 dakika
• 18 - 24 yaş arası 60 dakika

Bu sürenin yarısı açık havada yürüyüş yapılarak; diğer yarısı ise kas egzersizleri ile (şınav, ip atlama) tamamlanmalıdır.

Sınav kaygısı yaşayan öğrenci kafein, nikotin ya da uyku düzenini etkileyebilecek diğer yiyecek ve içeceklerden uzak durmalıdır.

Sınav koşulları hakkında bilgi sahibi olması gereken öğrencinin, sınav giriş belgesinin yayınlanmasının ardından, sınavdan önce mutlaka sınava gireceği yeri görmesi önerilir.

Sınav günü mutlaka, sınav saatinden en az yarım saat önce okulda bulunulmalıdır.

Sınav kaygısı yaşayan öğrenci çok çalışmak yerine, organiza ve planlı bir şekilde çalışmayı tercih ederek, hatırlama notlarından ve düzenli tekrar alışkanlığından destek almalıdır.

Ders arası molalar verimli şekilde değerlendirilmeli ve ders çalışan öğrenci sosyal hayattan da kopmamalıdır. Bununla birlikte aile çocuğuna "çok çalış" söylemleri ile stresli bir ortam hazırlamak yerine, onun çalışma şartlarını iyileştirmeye çabalamalıdır.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI:

Yorum yazarak topluluk şartlarımızı kabul etmiş bulunuyor ve tüm sorumluluğu üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Konyamanset.com.tr İnternet Sitesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.