Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Maymun çiçeği salgını' açıklaması

Dünya Sağlık Örgütü'nden 'Maymun çiçeği salgını' açıklaması
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Kongo Demokratik Cumhuriyeti ve komşu ülkelerdeki M çiçeği virüsü salgınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), M çiçeği virüsüne karşı küresel stratejik hazırlık ve müdahale planını duyurdu. 14 Ağustos'ta uluslararası öneme sahip bir halk sağlığı acil durumu olarak ilan edilen M çiçeği virüsü için başlatılan bu plan, üye ülkelere 23 Ağustos'ta bildirildi. Plan kapsamında Eylül 2024-Şubat 2025 döneminde DSÖ, üye ülkeler ve çeşitli ortaklar, virüse karşı mücadelede 135 milyon dolar finansmana ihtiyaç duyacak. DSÖ, bu finansmanı sağlamak için yakın zamanda bir fon çağrısı yapacak.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, planın temel hedeflerinin test ve aşılara erişimi sağlamak, hayvandan insana bulaşmayı en aza indirmek ve toplumların salgın kontrolüne katılımını artırmak olduğunu belirtti. Stratejik aşılama çabaları, en yüksek risk altındaki gruplara odaklanacak. M çiçeği virüsü, kemirgenlerden veya enfekte bireylerden bulaşan ve genellikle ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden olan bir hastalık olup, özel bir tedavisi bulunmamakla birlikte antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.,