Altın Tarihe Karışıyor! 2024 Yılının En Kazançlı Yatırım Aracı Belli Oldu, Uzmanlar Şokta!

Altın Tarihe Karışıyor! 2024 Yılının En Kazançlı Yatırım Aracı Belli Oldu, Uzmanlar Şokta!
Altın Tarihe Karışıyor! 2024 Yılının En Kazançlı Yatırım Aracı Belli Oldu, Uzmanlar Şokta!

2024 yılında yatırımcıların yüzünü güldüren yeni bir yıldız doğdu: Gümüş! Yılın başından bu yana gram altın yüzde 25 getiri sağlarken, gümüş yatırımcılarına yüzde 45'lik bir kazanç sundu. Bu hızlı yükseliş, yatırım uzmanlarının dikkatini çekti ve gümüşün bu ivmesini ne kadar sürdürebileceği merak konusu oldu.

Finansal piyasalarda güvenli liman olarak görülen altının yanında, gümüş de artık dikkat çekiyor. 1 Ocak 2024'te 22 lira olan gümüşün gramı, yaklaşık yüzde 45'lik bir artışla 32 liraya yükseldi. Aynı dönemde gram altın ise 1,950 liradan 2,450 liraya çıktı. Bu artışlar, yatırımcıların altın ve gümüşe olan ilgisini daha da artırdı.

Kapalıçarşı'dan Yorumlar

Kapalıçarşı esnafı Cihat Zeytun, altının uzun vadede kazandırdığına dikkat çekerek, "Vatandaşlar, işçilik maliyeti olmayan altınları tercih ediyor. Gümüş de son 6 ayda yüzde 50'ye yakın getiri sağladı. Gümüş, külçe ya da küçük parçalar halinde satılıyor ve uzun vadede değerlendirilmesi gereken bir yatırım aracı" dedi.

Uzman Tahminleri

JPMorgan, 2024 ve 2025 yılları için altın ve gümüş fiyat tahminlerini açıkladı. Altın fiyatının 2024'te 2,315 dolar/ons, 2025'te ise 2,504 dolar/ons olacağını öngördü. Gümüş fiyatı ise 2024'te 27 dolar/ons, 2025'te ise 30 dolar/ons olacak.

UBS'in Altın ve Gümüş Yorumu

UBS stratejistleri, altının 2024 sonuna kadar ons başına 2,600 dolara ulaşacağını tahmin ediyor. UBS Değerli Metaller Stratejisti Joni Teves, "Altının yeni zirveler yapmaya devam edebileceğini düşünüyoruz" dedi. Ayrıca, gümüşün altından daha iyi performans gösterebilecek en iyi konumdaki değerli metal olduğunu belirtti.

Metals Focus'tan Nikos Kavalis

Değerli metaller araştırma danışmanlık şirketi Metals Focus'un Genel Müdürü Nikos Kavalis, "Gümüş nihayet altınla arayı kapatmayı başardı" dedi. Kavalis, altının yükselişine ikna olan yatırımcıların gümüşe yöneldiğini belirtti.

ANZ'den Daniel Hynes

ANZ Kıdemli Emtia Stratejisti Daniel Hynes, "Maden üretimindeki yavaş büyüme ve güçlü endüstriyel talep, arzın talebin gerisinde kaldığını gösteriyor ve bu da piyasayı yapısal bir açıkta tutacak" dedi.

2024 yılı itibarıyla altının yanı sıra gümüş de yatırımcıların radarında. Uzmanlar, yıl sonuna kadar gümüşün yükselişinin devam edip etmeyeceğini merakla takip ediyor. Gümüş, altının tahtını sallamaya devam ederken, yatırımcıların yeni gözdesi olma yolunda hızla ilerliyor.

Etiketler :