Altından Kaçıp Ona Yatırım Yapanlar Yakında Köşeyi Dönecek

Altından Kaçıp Ona Yatırım Yapanlar Yakında Köşeyi Dönecek
Geçtiğimiz hafta gümüşün fiyatı yüzde 2.4 değer kazanarak ons başına 30.437 doları aştı, böylece yaklaşık 11 yıl aradan sonra rekor kırdı.

Uzmanlar, gümüşteki bu artışın Orta Doğu’daki gelişmelerle bağlantılı olduğunu ve diğer yatırım araçlarının da bu yükseliş trendini sürdüreceğini belirtiyor. İşte detaylar:

Uzmanlar altından vazgeçti: Yeni rekorlar görmemiz mümkün Yatırım piyasalarında global olayların fiyatlamalara etkisi üzerinde duran Ekonomist Erdal Özel, dikkat çeken açıklamalar yaptı. Özel'e göre, İsrail-Filistin krizi, İsrail-İran gerilimi ve uzun süredir devam eden Rusya-Ukrayna savaşı gibi olaylar, tarihi rekorların altın gibi gümüş üzerinde de görülmesine yol açtı. Özel, gümüşün, metal emtia içinde güvenli bir liman olarak görüldüğünü belirterek, sıcak çatışmalara tepki olarak artan talebin altını çizdi.

'GÜMÜŞÜN TALEBİ HIZLA ARTIYOR'

Vatan Gazetesi'ne konuşan Özel, gümüşteki son yükselişin temel nedenlerinden birinin de güvenli liman olarak görülmesi olduğunu ifade etti. Özel, “Artık yatırımcılar, fiziki olarak saklayabilecekleri ve güvenli hissettikleri bir yatırım aracı olarak gümüşe yöneliyorlar. Gümüşün talebi altındaki rekor yükselişlere kıyasla çok hızlı artıyor.” dedi.

Özel, gümüşteki artışın sadece yatırımcı talebiyle değil, endüstriyel taleplerle de ilişkili olduğunu vurguladı. Özellikle Çin'in metal emtia piyasasındaki etkisine dikkat çeken Özel, “Çin, dünya metal emtia piyasalarında büyük bir oyuncu. Ancak günümüzde İsrail-Gazze gerilimi, İran-İsrail çatışması ve İran Cumhurbaşkanı Reisi’nin vefatı gibi jeopolitik riskler artık had safhada. Bunun yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşı da etkisini sürdürüyor. Küresel krizlerde metal emtiaların etkilenmesi çok normal.” değerlendirmesini yaptı.

ENFLASYONLA MÜCADELEDE YENİ ALTERNATİFLER

Son dönemde gümüşe artan ilginin, FED'in faiz kararlarıyla da ilişkili olduğunu belirten Özel, yatırımcıların enflasyona karşı korunma arayışında olduğunu söyledi. Özel, “Gümüş, altınla karşılaştırıldığında daha düşük bir fiyat seviyesinden başladı ve hızla artış gösterdi. Özellikle pandemi sonrası tedarik zinciri düzelirken ve piyasalar açılırken endüstriyel talep de arttı. Ancak, jeopolitik riskler sürekli olarak metal emtiaları etkileyecektir. Küresel krizlerde gümüşün yeni rekorlar görmesi olası.” dedi.

KAZANÇLARIN YÖN DEĞİŞTİRMESİ BEKLENİYOR

Özel'e göre, altın yatırımcıları bu süreçte gümüşe büyük ilgi göstermeyecek. Ancak kazanç durumuna bağlı olarak bazı altın yatırımları gümüşe yönelebilir. Özel, “Altın yatırımcıları genellikle dikkatli ve gizemli olmayı tercih ediyorlar.

NOT: BU BİR YATIRIM TAVSİYESİ DEĞİLDİR.

Etiketler :