Emeklilerin Cebine Dokunacak Formüller Açıklandı! İşte Yüzleri Güldüren Detaylar

Emeklilerin Cebine Dokunacak Formüller Açıklandı! İşte Yüzleri Güldüren Detaylar
Pazartesi Günü Mayıs Ayı Enflasyon Verisi Açıklanacak, Emekli Maaşlarına Zam Oranları Temmuzda Kesinleşecek.

Milyonlarca emekli, yeni maaşlarının açıklanmasını sabırsızlıkla bekliyor. Pazartesi günü Mayıs ayı enflasyon verisi açıklanacak ve Temmuz ayında haziran enflasyon raporuyla birlikte zam oranları netleşecek. Peki, en düşük emekli maaşı için beklentiler ne yönde? İşte emekli maaşlarına yönelik 3 farklı formül...

Yeminli Mali Müşavir Ahmet Kurtuluş: 'Yüzde 30 Zam Yapılabilir'

Nisan ayı enflasyon rakamları açıklandı ve 4 aylık enflasyon verisi yüzde 18,72 olarak gerçekleşti. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Mayıs ayı enflasyonunun yüksek beklendiğini bildirdi ve Haziran ayı ile birlikte enflasyonda hissedilir bir düşüş olacağını belirtti. Ahmet Kurtuluş, emekli maaşlarına yüzde 25 enflasyon farkı ve yüzde 5 ilave refah payı ile birlikte yüzde 30 zam yapılabileceğini ifade ediyor. Bu durumda en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye çıkabilir.

Ekonomist Muhammet Bayram: 'Asgari Ücretle Aradaki Makas Kapanacaktır'

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, en düşük emekli maaşının 10 bin TL seviyesinde olduğunu ve bu rakamın oldukça düşük kaldığını belirtiyor. Bayram, en düşük emekli maaşına yüzde 50 zam yapılması gerektiğini ve bu durumda maaşın 15 bin TL'ye çıkacağını öngörüyor. EYT ile birlikte emeklilik sisteminin dengesi bozulduğuna dikkat çeken Bayram, devletin emeklilere her zaman enflasyondan daha fazla artış yaptığını vurguluyor.

Refah Payı Beklentisi: 'Yüzde 5 veya Yüzde 10 Verilebilir'

Emekli maaş farkları yasal olarak enflasyon verisi üzerinden hesaplanıyor ve 4 aylık Ocak-Nisan enflasyon verisi yüzde 18,72 olarak açıklandı. Yeni dönem emekli maaşlarının belli olması için Mayıs ve Haziran enflasyon verilerinin açıklanması gerekiyor. TÜİK, 3 Temmuz saat 10.00’da haziran ayı enflasyonunu açıklayacak. Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon tahminleri sırasıyla yüzde 3,04 ve yüzde 2,56 olarak belirlendi. Bu verilerle Ocak-Haziran dönemi enflasyon tahmini yüzde 25,46 olarak hesaplanıyor.

Emeklilerin Beklentisi: 'En Düşük Maaş 12 Bin 500- 15 Bin TL Arasında Olabilir'

Emekli Sandığı emeklilerine toplu sözleşmeden kaynaklı yüzde 20 oranında zam açıklanması bekleniyor. Tüm emeklilere yüzde 25,46 zam ve ekstra yüzde 5 ile yüzde 10 arası refah payı verilmesi gündemde olabilir. Yapılacak zamlar kök aylıklara geldiğinden bazı emekliler bu artıştan tam faydalanamayabilir. Bu durumda en düşük taban aylık olan 10 bin TL'nin, 12 bin 500 ile 15 bin TL arasında bir rakama çıkması olasılık dahilindedir.

Etiketler :