İkinci El Kan Kaybediyor! 300 Bin Lirayı Bulan İndirimler

İkinci El Kan Kaybediyor! 300 Bin Lirayı Bulan İndirimler
Araba piyasasında ikinci el satışlarda yaşanan düşüşler tüketici ve uzmanların gözünden kaçmadı.

Son dönemde Türkiye otomotiv pazarında birçok marka çeşitli kampanyalarla hareketlenirken, yapılan fiyat indirimlerinin 300 bin TL'ye kadar çıktığı gözlemleniyor. Ticaret Bakanlığı'nın otomotiv piyasasındaki fahiş fiyat artışlarına ve tüketici mağduriyetine yönelik aldığı önlemler meyvelerini vermeye başladı.

İkinci el piyasasında yaşanan aşırı yüksek fiyatlar, Bakanlığın aldığı tedbirler sayesinde dengelendi. Otomotiv sektöründe artık "yatırım aracı" olarak görülme cazibesini yitirirken, gerçek alıcılar ile otomotiv markaları arasında doğrudan bir rekabet yaşanıyor. Son yaşanan gelişmelerin yanı sıra, yeni ekonomi programının da fiyat istikrarına katkı sağladığı belirtiliyor. Bu süreçte birçok otomotiv markası, sıfır otomobillerde kredi, takas desteği ve nakit indirim gibi çeşitli kampanyalara başladı.

Bazı bayilerin liste fiyatının altında satış yaptığı ve kampanyalarda indirim oranlarının yüzde 20'yi bulduğu ifade ediliyor. Sıfır araçlarda 100-300 bin liraya kadar indirim uygulayan markalar olduğu da gözlemleniyor. Ayrıca, nakit indirimlerinin yanı sıra finansman kampanyalarının da devam ettiği biliniyor. İkinci el araç pazarında da dengelenme yaşanıyor. Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporuna göre, nisanda perakende fiyatların bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,73, yıl başından itibaren ise yüzde 2,24 arttığı görüldü. Bu durum, piyasadaki dengelenmeye işaret ediyor.

Bunların yanı sıra, 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren belirli güvenlik özelliklerine sahip olmayan sıfır kilometre araçların tescil ve satışının mümkün olmayacağına dair düzenleme öne çıkıyor. Avrupa Birliği Genel Araç Güvenliği Yönetmeliği'nin bir parçası olan bu düzenleme, yollarda daha güvenli bir ortam oluşturmayı amaçlıyor. Söz konusu düzenleme ile birlikte, satılacak sıfır otomobillerin belirli güvenlik özelliklerini taşıması gerekecek. Bu özellikler arasında acil durum frenleme asistanı, kaza veri kaydedicisi, şerit takip asistanı, sürücü yorgunluk algılama sistemi gibi önemli özellikler bulunuyor.

Etiketler :