Yıl Sonu Dolar Tahmini Herkesi Şaşırttı

Yıl Sonu Dolar Tahmini Herkesi Şaşırttı
Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artışı incelerken, faiz farkına dayalı bir yatırım stratejisi olan carry trade işlemlerinin nasıl kâr sağladığını açıkladı.

Yabancı yatırımcılar, Türk Lirası varlıklarının oluşturduğu carry trade fırsatını kaçırmıyorlar. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artışı değerlendirirken, carry trade işlemlerinin nasıl kar sağladığını açıkladı. Aynı zamanda, yabancı yatırımcıların Türkiye ekonomisindeki riskini vurgulayarak, dolar/TL kuruna yönelik yıl sonu tahminlerini paylaştı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), swap dışı net rezervlerinin yaklaşık 4 yıl aradan sonra ilk kez pozitif bölgeye geçtiğini duyurdu. Son 2 ayda swap dışı net rezervler, 67 milyar dolar artış gösterdi. Prof. Dr. Şenol Babuşcu, sıcak paranın Türkiye ekonomisine etkisini değerlendirdi ve Merkez Bankası rezervlerindeki artışın tamamının yabancı sermaye girişinden kaynaklanmadığını belirtti.

Babuşcu'ya göre, son dönemdeki rezerv artışının sadece 25 milyar dolarlık kısmı sıcak para girişinden geldi. Bu durum, sıcak paranın maliyetinin tahmin edilenden daha düşük olabileceğini gösteriyor. Ayrıca, Prof. Dr. Şenol Babuşcu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervlerindeki artışın sıcak para girişinden kaynaklanmadığını vurgulayarak, yatırımcı algısındaki herhangi bir değişikliğin sıcak paranın hızla çekilmesine ve döviz kurlarında dalgalanmalara neden olabileceğini ifade etti.

Babuşcu, bu durumun kalıcı olmayabileceği uyarısında bulunarak makroekonomik istikrarın ve yatırımcı güveninin artırılmasının sıcak para girişinin sürdürülebilirliği için kritik önem taşıdığını vurguladı.

Etiketler :