Beyaz Et Sevenler Dikkat Etsin. Büyük Firmalar Rekor Ceza Yedi!

Beyaz Et Sevenler Dikkat Etsin. Büyük Firmalar Rekor Ceza Yedi!
Beyaz et sektöründe faaliyet gösteren 4 şirkete rekor cezalar geldi.

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, beyaz et sektöründe yürütülen soruşturmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Küle, beyaz ve kırmızı et piyasalarında yapılan çalışmaların kesintisiz devam ettiğini belirterek, "Rekabete aykırı uygulamaları tespit ettiğimiz işletmelere Rekabetin Korunması Hakkında Kanun kapsamında ciddi idari para cezaları uyguladık ve bu uygulamaya devam ediyoruz," şeklinde konuştu.

Soruşturmalar hakkında bilgi veren Küle, beyaz et piyasasında faaliyet gösteren işletmelere yönelik 4 ayrı soruşturma başlatıldığını hatırlatarak, "Bu soruşturmalardan en geniş kapsamlı olanı, rekabete duyarlı bilgi değişimi yoluyla Kanunun ilgili maddesinin ihlal edilip edilmediğini belirlemek amacıyla Abalıoğlu Lezita Gıda Sanayi AŞ (Lezita), As Ofis Damızlık Yumurta Yem Gıda San. ve Tic. AŞ (As Ofis), Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi AŞ (Banvit), Beypi Beypazarı Tarımsal Üretim Paz. San. ve Tic. AŞ (Beypiliç), CP Standart Gıda San. ve Tic. AŞ (CP), Erpiliç Entegre Tavukçuluk Üretim Pazarlama ve Tic. AŞ (Erpiliç), Gedik Tavukçuluk ve Tarım Ürünleri Tic. San. AŞ (Gedik), Hastavuk Gıda Tarım Hayvancılık Sanayi ve Ticaret AŞ (Hastavuk), Keskinoğlu Tavukçuluk ve Damızlık İşl. San. Tic. AŞ (Keskinoğlu) ve Şenpiliç Gıda Sanayi AŞ (Şenpiliç) adlı 10 işletme hakkında yürütülen soruşturmadır. Lezita hakkında ayrıca nihai satış noktalarının fiyatlarını etkileme iddiasına yönelik de soruşturma başlatıldı," diye ekledi.

Uzlaşma talebinin geldiğini belirten Küle, "Soruşturma süreci devam eden Lezita, Beypiliç, Keskinoğlu ve Şenpiliç'in uzlaşma talebi üzerine, bu işletmelerin ihlali kabul etmesiyle birlikte yaklaşık 1,2 milyar lira idari para cezası uygulandı ve bu işletmelerle ilgili soruşturma sonlandırıldı," dedi.

Ayrıca, soruşturma süreci devam eden işletmelerin olduğunu ve bu süreç sonunda verilen para cezalarının artabileceğini belirten Küle, "Beyaz ve kırmızı et piyasalarına yönelik çalışmalarımız kararlılıkla devam ediyor. Bu sektörde faaliyet gösteren işletmelerin, vatandaşlarımızın refahını olumsuz etkileyen rekabete aykırı her türlü faaliyetten kaçınmalarını önemle vurgulamak istiyorum. Aksi takdirde ağır idari para cezalarıyla karşı karşıya kalacaklarını bir kez daha hatırlatmak isterim," şeklinde konuştu.