Çalışanlar İçin Yeni Tehlike!

Çalışanlar İçin Yeni Tehlike!
Ekonomist Mustafa Durmuş, yüksek faiz oranlarının işçi ücretlerini baskılayıp ekonomik durgunluk yarattığını ve ters getiri eğrisinin Türkiye'nin resesyona sürüklenme riskini artırdığını belirtti.

Ekonomist Mustafa Durmuş, enflasyon raporunda gözden kaçan iki önemli konuyu gündeme getirdi: yüksek faiz oranlarının işçi ücretlerini baskılaması ve ters getiri eğrisinin Türkiye ekonomisini resesyona sürüklemesi. Durmuş, faiz oranlarının artmasının işçi ücretlerinin milli gelirdeki payını azalttığını ve bu durumun ekonomik durgunluğa yol açarak işsizliği artırdığını belirtti. Bu süreçte işçi ücretlerinin de baskı altında kaldığını vurguladı.

Yeni açıklanan enflasyon raporunda, enflasyonun nasıl düşürüleceğine dair yeterli bilgi bulunmadığını belirten Durmuş, Merkez Bankası'nın yıl sonu enflasyon tahminlerinin yüzde 34-42 aralığında olduğunu, ancak 2025 ve 2026 yılları için sırasıyla yüzde 14 ve yüzde 9 hedeflediğini ifade etti. Ayrıca, 2021’den bu yana reel işçi ücretlerinin verimlilik artışının gerisinde kaldığını belirten Durmuş, işçilerin ekonomik büyümeden yeterince pay alamadığını söyledi.

Durmuş, ters getiri eğrisine de dikkat çekti; kısa vadeli Hazine kâğıtlarının getirilerinin uzun vadeli olanlardan yüksek olması, ekonomide resesyon beklentisine işaret ediyor. Bu durumun Türkiye ekonomisi için ciddi bir risk oluşturduğunu ve finansal sistemin zayıfladığını ifade etti.