Satışlar Düşüyor Fiyatlarda Oynama Yok

Satışlar Düşüyor Fiyatlarda Oynama Yok
İkinci elde fiyatlar sabit kalırken satışlar oldukça düşüyor. Satışların düşmemesi ve vatandaşların ilgisizliği bu yazıda ele alındı.

Otomobil ve hafif ticari araç pazarı, Nisan ayının ardından Mayıs ayında da daralmaya devam etti. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç satışları %10,1 düşüş gösterdi.

Sıkılaşan ekonomik koşullar, otomotiv talebindeki etkisini yılın ikinci çeyreğinde de hissettirmeye devam ediyor. Mayıs ayında yaşanan düşüş, sektördeki zorlu dönemin devam ettiğini gösteriyor.

ODMD verilerine göre, 2024 Mayıs ayında otomobil ve hafif ticari araç pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %10,1 azalarak 100 bin 305 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları %8,19 azalarak 80 bin 260 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %17 azalarak 20 bin 45 adet oldu.

Ancak, uzun vadeli bir perspektiften bakıldığında, otomobil ve hafif ticari araç pazarı hala yüksek seviyelerde seyrediyor. 10 yıllık Mayıs ayı ortalama satışlara göre otomobil pazarı %48,5, hafif ticari araç pazarı ise %35,6 artış gösterdi.

Ocak-Mayıs döneminde ise Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam pazarı, bir önceki yılın aynı dönemine göre %6 oranında artarak 471 bin 743 adet olarak gerçekleşti. Otomobil satışları %10,25 artarak 375 bin 97 adet olurken, hafif ticari araç pazarı %7,9 azalarak 96 bin 646 adet oldu. Bu veriler, sektörün genel bir büyüme trendinde olduğunu göstermektedir.

Etiketler :